Czas przetworów rozpoczęty! :)
Przyznam się szczerze i bez bicia, ze ochotę na ozdabianie słoiczków z przetworami mam co 2 lata, nie wiem dlaczego, ale to już norma :) W tym roku właśnie na to wypadło. Tym razem w planach miałam produkcję dżemów ekologicznych, czyli bez konserwantów, żelfixów i innych polepszaczy. W czeluściach mojej kuchennej biblioteczki znalazłam księgę Krajowej Rady Pracowniczych Ogrodów Działkowych (hehe, niezłe, co?) :) i tam był przepis na prawdziwy, wsiowy, babciny dżem truskawkowy:
Proporcje:
truskawki
½ cytryny na każdy 1 kg truskawek
cukier (tyle ile truskawek)
Sposób przyrządzenia:
(Dźżem dośc łatwo sie przypala, należy go gotować w garnku o grubym dnie).
Truskawki umyć, osuszyć, zasypać cukrem. Ogrzewać powoli, aż do wrzenia.
Przyznam się szczerze i bez bicia, ze ochotę na ozdabianie słoiczków z przetworami mam co 2 lata, nie wiem dlaczego, ale to już norma :) W tym roku właśnie na to wypadło. Tym razem w planach miałam produkcję dżemów ekologicznych, czyli bez konserwantów, żelfixów i innych polepszaczy. W czeluściach mojej kuchennej biblioteczki znalazłam księgę Krajowej Rady Pracowniczych Ogrodów Działkowych (hehe, niezłe, co?) :) i tam był przepis na prawdziwy, wsiowy, babciny dżem truskawkowy:
Proporcje:
truskawki
½ cytryny na każdy 1 kg truskawek
cukier (tyle ile truskawek)
Sposób przyrządzenia:
(Dźżem dośc łatwo sie przypala, należy go gotować w garnku o grubym dnie).
Truskawki umyć, osuszyć, zasypać cukrem. Ogrzewać powoli, aż do wrzenia.
Wycisnąć sok z cytryn i dodać do garnka. Dogotować do uzyskania właściwej gęstości (ok. 45 minut). Zebrać wytworzoną pianę. Gotowy dżem wkładać do wymytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć.
Można pasteryzować (we wrzątku ok. 30 minut).
A tak prezentują się już gotowe dżemy :)
A tak prezentują się już gotowe dżemy :)
ps: Muszę dodać co rozdaje Marysia! Padniecie jak to zobaczycie! :))) Marysia zaprasza równiez do sklepiku, a tak tam pięknie, że na pewno zostaniecie na dłużej...
aLE SMAKOWICIE WYGLĄDAJĄ TE DŻEMY :)
OdpowiedzUsuńSorki za caps locka
jakie cudowne!!!
OdpowiedzUsuńi śliczne mają ubranka
zawsze jak będzie dużo cukru (lub octu do chutneya np) nie potrzebne są konserwanty:)
oojacieeee!! To ja się wpraszam na te dżemy!!! :)
OdpowiedzUsuńty maszkaro nie dość ze taaakie eco dżemiki naprodukowałaś, to jeszcze taaak je ozdobiłaś, no normalnie obrażam się buuu
OdpowiedzUsuńTy mi tu o jakimś gotowaniu.. o pilnowaniu czasu... o podgrzewaniu...
OdpowiedzUsuńa ja totalnie zielona w temacie i tylko się ślinić do monitora mogę ahahah
(no chyba, że chcesz odpowiadać za remont w kuchni ;P )
wyglądają mega smakowicie i super stylowo :)
OdpowiedzUsuńpodziwiam, ale widok .. niesmowity
OdpowiedzUsuń...niesamowity widok...
OdpowiedzUsuń...pozazdrościć takich śliczności...
Pozdrawiam,
hrynika
Jestem oczarowana! Kolejny raz w tym tygodniu... I kiedy tracę wiarę w ludzi wtedy pojawiacie się Wy Pasjonaci...brak mi słów... drugi raz w tym tygodniu...dziękuję...
OdpowiedzUsuńLovely blog!
OdpowiedzUsuńI will link you on my blog and I'd like to invite you to visite also my blog :D
Laura from Italy